Kalėdinis sluoksniuotos tešlos pyragas su lašiša

       Tikrai žinau, kad vos prasidėjus gruodžio mėnesiui, į galvą pradeda po truputį lįsti mintys apie tai kuo nudžiuginsime save ir artimuosius prie Kūčių ir Kalėdų stalo. Paprastai tuos tradicinius patiekalus, paruošia mano mama, todėl mano užduotis šiais metais bus atsinešti kažką įdomaus, neragauto ir dar, kad stalą papuoštų, nes juk norime, kad mūsų šventiškas stalas būtų pats gražiausias. Kas smagiausia, kad pyragas gali būti paruoštas iš anksto (dieną prieš), laikomas šaldytuve ir pašaunamas kepti prieš renkantis svečiams, be to jis super skanus ir šaltas. Beje, radau įdomų faktą, kad klaipėdiečiai XVIII - XIX amžiuje per Šv. Kalėdas ant stalo būtinai dėdavo dviejų žuvų pyragą, taigi galima būtų sakyti, kad tai tradicinis patiekalas. 





Mano gamintai pyrago versijai reikės:
* 1 pakelio bemielės sluoksniuotos tešlos (turi būti 2 vientisi tešlos lakštai)
Viči sūdytos lašišos (200 g)
* 10 Viči karališkų krevečių (galima ir nenaudoti)
* Daržovių: 3 morkos, 2 vidutiniai svogūnai, 100 g špinatų
* Puodelis virtų ryžių
* Kiaušinio trynio pyrago aptepimui
* Druskos, pipirų, kitų mėgiamų prieskonių



       Atšildome tešlą, iš vieno lakšto išpjauname žuvies formą ir dedame paruoštus įdarus. Pirmasis įdaras - keptos morkos su svogūnais (sutarkuojame morkas, supjaustome svogūnus, viską apkepame aliejuje, pasūdome, galima dėti bet kokius mėgstamus prieskonius). Antrasis įdaras - ryžiai su špinatais (pasmulkintus špinatus trumpai apkepame ant sviesto, išmaišome su virtais ryžiais). Ant tešlos dedame sluoksnį morkų su svogūnais, ant viršaus sluoksnį ryžių su špinatais. Ant ryžių išdėliojame pjaustytą lašišą, ir nevirtas krevetes be kiauto. Iš likusios tešlos išpjauname juosteles, sudėliojame ant viršaus, suformuojame žuvies galvą. Visus kraštus gerai užspaudžiame. Viršų patepame kiaušinio tryniu, ir dedame į orkaitę, kepame 25-30 minučių. Kai pyrago viršus paruduoja, ir tešla iškilusi, galime traukti iš orkaitės. Dekoruokite, kaip tik leidžia fantazija.







Skanių ir šiltų Jums švenčių! :)

Maisto Diletantė

Komentarai

Populiarūs įrašai